top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraTerezz Bartoníková

Chci pěkné fotky, co mám dělat?

Zdravím všechny, po trošku delší době jsem tu s novým článkem, který jste si částečně odhlasovali na instagramu. Před pár dny jsem přidala k jedné fotce na instastories anketu, jestli by Vás zajímal článek na téma, jak probíhá takové focení. Vzhledem k tomu, že mi několik z vás psalo nebo později při focení říkalo, že už se dlouho odvažovalo si vůbec u focení napsat nebo že neví, co dělat při takovém focení, chtěla bych to shrnout v tomto článku, aby jste viděli, že to vlastně není ani taková věda a vlastně je to i zábava. :) V tomto článku se budu zaměřovat spíše na focení koní, ale focení psů probíhá ve stejném duchu :)


Začala bych úplně od začátku, od oslovování fotografů. Spousta fotografů má v dnešní době kromě webu také funkční sociální dítě. Podle mého názoru jsou sociální sítě, tedy hlavně instagram, momentálně nejsilnější média, kde se můžete s fotografy setkat. Myslím, že nejjednodušší varianta je kontaktovat fotografa do zpráv. Stačí napsat zprávu ve stylu "Ahoj/Dobrý den (mně tykání nevadí, za ostatní fotografy mluvit nebudu) měl/a bych zájem o focení." Pokud napíšete jen tohle, bohatě to stačí, doptám se vás na lokalitu, počet koní a lidí na focení, upřesníme si představu focení, datum a cenu, popřípadě speciální požadavky a máme domluveno. Není to žádná věda, my fotografové jsme taky jen lidi a vážně vás "neukousneme". :D Dále bych přešla k samotnému focení. Opět se může průběh lišit u každého fotografa, ale budu psát ze svého pohledu. Přijedu na domluvené místo, kde většinou už čeká majitel s nachystaným koníkem. Jsou i případy, kdy na místo přijedu zároveň s majitelem, takže v tom případě chvíli čekám, než se koník/koníci i s majitelem/jezdcem nachystají a poté jdeme fotit. Už podle předchozí domluvy mám zhruba představu, co budeme fotit. Podle toho po konzultaci s majitelem buď vybereme místa v okolí stáje, nebo jdeme na delší procházku po okolí, přičemž se na několika pěkných místech zastavíme a nafotíme několik póz, které má buď zákazník v hlavě, nebo když vážně neví, tak se snažím poradit. :)

Pokud má zákazník zájem i o pohybové fotky, většinou je fotíme až v druhé části focení, protože přece na portréty nikdo nechce spoceného koně. Většinou lidi nechávám, aby si při pohybu jezdili svoje, maximálně upozorním, kde by to bylo lepší kvůli světlu. Potom se pohybuji po jízdárně a snažím se zachytit ty nejlepší momenty.


Během focení se snažím, jakožto velmi upovídaný člověk, se zákazníkem navázat příjemnou konverzaci, což většinou není tak těžké, protože snad s každým máme nějaké společné téma, na které se zvládneme bavit. Navodí to při focení takovou tu správnou přátelskou atmosféru a hned se vymýšlí a tvoří mnohem lépe. :)

Chodí mi také hodně zpráv na téma, že se jejich koně/psi neumí tvářit. Všem odepisuju podobným způsobem a to tak, že se určitě nemusí bát, protože v dnešní době už existuje tolik vychytávek na zaujetí pozornosti zvířat, že bych se toho vůbec nebála. I z těch největších "šklíbů" se stali krásní modelové.

Focení většinou ukončuji tak, že se se zákazníkem rozloučíme, vyrovnáme se a domluvíme se na termínu odevzdání fotek. Většinou zasílám kolem 30-50 fotek jednoho koně(při fotkách v pohybu je fotek i více), které mám hotové nejpozději do 2 týdnů s tím, že do 3 dnů posílám ukázky. Samozřejmě, že každé focení není stejné, berte tento článek, jako takový příklad, který ovšem vůbec nemusí být stejný jako to vaše konkrétní focení. :) Myslím si tedy, že oslovit fotografa a domluvit si focení je vážně jednoduchá věc a vůbec se toho bát nemusíte. Uděláte si příjemný den a ještě z toho budete mít krásné fotky. To je ode mě pro dnešek vše. Pokud si tedy zvolíte focení u mě, budu se na Vás moc těšit a nebojte se mi ozvat! :)

Zatím "pac a pusu", vaše Terezz. :)


375 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page